Zanimljivosti
Ivan Marinković SJ —

Izumitelj i “skitnica”


Pojavio se u laboratoriju gospodina Edisona i izjavio da je došao sklopiti posao s izumiteljem. Govoreći o svojem prvom susretu s Barnesom, gospodin Edison je rekao:

Stajao je preda mnom ostavljajući dojam običnog skitnice, no nešto u izrazu njegova lica govorilo je da je odlučan dobiti ono po što je došao. Iz svojeg dugogodišnjeg iskustva s ljudima naučio sam da čovjek koji nešto želito toliko snažno da je spreman riskirati cijelu budućnost za jedan okret kola sreće, nedvojbeno pobjeđuje. Pružio sam mu mogućnost koju je tražio jer sam vidio da je odlučio ustrajati sve dok ne uspije. Događaji koji su uslijedili potvrdili su da nisam pogriješio.

Izgled tog mladog čovjeka nedvojbeno nije bio razlog njegova uspjeha jer mu taj čimbenik nije išao u prilog. Ključna je bila njegova misao.

Barnes nije ušao u partnerstvo s Edisonom nakon prvog razgovora. Dobio je priliku raditi u njegovu uredu za vrlo simboličnu plaću.

Mjeseci su prolazili. na pojavnom planu nije se događalo ništa što bi Barnesa dovelo bliže željenom cilju koji je svojem umu ustanovio kao svoju najvažniju svrhu. No, u Barnesovu se umu događalo nešto važno. Neprestano je pojačavao svoju želju da postane Edisonov poslovni suradnik.

Psiholozi su bili u pravu kada su rekli da “čovjek ostvaruje svoj cilj tek kada je uistinu spreman za njega”. Barnes je bio spreman za poslovnu suradnju s Edisonom; štoviše, odličio je ostati spreman sve dok ne ostvari ono čemu teži.

Nije sam sebi rekao: “Pa dobro, kakve koristi od toga? Mislim da ću se predomisliti i okušati se u prodaji”, nego “Došao sam ovamo da bih sklopio posao s Edisonom i ostvarit će to makar tome morao posvetiti ostatak svojeg života”. On je mislio ozbiljno!! Kolike bi životne priče bile drugačije kada bi ljudi odredili svoj cilj i ostali mu vjerni dovoljno dugo da ga pretvore u posvemašnju opsesiju!

Mladi Barnes to tada možda nije znao, no njegova nepoklebljiva odlučnost, njegova ustrajnost u jednoj jedinoj želji srušila je sve prepreke i donijela mu mogućnost kojoj je težio.

Ivan Marinković SJ

View Comments