Razmatranja
Ivan Marinković SJ —

Prva Božja zapovijed: Ja sam Gospodin Bog tvoj: nemaj drugih bogova uz mene.

Boga spoznati, Njemu služiti, Njemu se klanjati - to u životu ima apsolutnu prednost.


Prva zapovijed: Ja sam Gospodin Bog tvoj: nemaj drugih bogova uz mene.

Što to znači? …da “ja sam Gospodin, Bog tvoj”?

Vidi ovo:
Boga spoznati, Njemu služiti, Njemu se klanjati – to u životu ima apsolutnu prednost.

Zamisli, kako bi ti sagradio najprije krov, a kad nisi sagradio temelj kuće?! Pa tako i ovo: prva i osnovna zapovijed iz koje sve ostale proizlaze. Bog očekuje da mu darujemo svu svoju vjeru, da svu svoju nadu stavimo u Njega i svu snagu ljubavi k Njemu upravimo. On ti je dao slobodu biranja, oš-neš. Ali i unatoč tome, On bi htio da Njega odabereš – jer NE ostavlja, jer NE odbacuje, jer TE voli. Ta stvorio te ne bi da to nije istina. Dakle, zapovijed ljubavi prema Bogu je najvažnija zapovijed, jer je ključ za sve ostale.

Boga spoznati.
Ako ja postojim, postoji i Onaj koji me je stvorio – a to je Bog. A moje tijelo ima dušu. Dušu je netko udahnuo – a to je Bog.

Njemu služiti.
Zar bih mogao mirno sjediti kad bih spoznao Boga? Zar kao čovjek ne bih osjetio da moram nešto sa svoje strane poduzeti? Možda bih trebao biti zahvalan na daru spoznaje i vjere? Dakle, ako sam spoznao pravoga Boga, toliko mi srce mora goriti da bih učinio sve što traži od mene. A Bog traži – LJUBI! Ljubi svim srcem svojim, svom dušom svojom, svim tijelom svojim! Ja te ljubim, ako te Ja ljubim, onda ljubim i svakog čovjeka na zemlji. Služiti – ljubiti.

Njemu se klanjati.
On postoji. Ti imaš strahopoštovanje i osjećaš da je klanjanje primjeren odgovor na Njegovo očitovanje i prisutnost. Samo se Njemu klanjaj, jer On te oslobađa od služenja ovom svijetu. Gdje se Bogu ne iskazuje poklonstvo, gdje On nije gospodar života i smrti, i sve se drugo klima, a dostojanstvo ljudske osobe stavljeno je na kocku.

Moje nadahnuće osobnog iskustva i: KKC 2083-2094, 2133-2134, 2095-2105, 2135-2136

U Kristu!+
Ivo

Ivan Marinković SJ