Razmatranja
Ivan Marinković SJ —

Postao sam vjernik ‘katolik’ prije malo više od godinu dana, evo zašto


U našoj župi počinje trodnevnica za svetkovinu kao i svake godine. To bude jako lijep događaj, mnoštvo tradicije, vedroga i veseloga duha koji ispuni sva isčekivanja. Kao i svake godine bend Mir ima svoj koncert, ove godine je u ponedjeljak; 26.8.2013. godine s početkom u 20 h odmah nakon sv. mise.

Bilo je to 20. svibnja 2012. na svetoj misi kada nam je župnik rekao da ćemo od slijedećeg tjedna imati duhovnu obnovu koju će voditi pater Ike, kao priprema za svetu krizmu. Tako mi je barem prijatelj bio prenio i ja sam se pomalo iznenadio budući da nikada prije nisam prisustvovao ničemu sličnomu. Zapravo nisam ni znao što bi to “bila” duhovna obnova. Ponedjeljak je bio predviđen za dolazak krizmatelja u našu župu kako bi provjerio naše znanje iz vjeronauka, odnosno kako bi uvidio koliko smo se i kako pripremali za sakrament svete krizme. Moram priznati da sam se tada uplašio svega, bilo je to sve nekako naglo i na brzinu. No, prošlo je to famozno ispitivanje i došao je trenutak s upoznavanjem najavljenog predvoditelja duhovne obnove, p. Ike za kojeg sam odmah ustanovio kako i nije baš mlad. Bez obzira na to, odmah smo se svi sprijateljili s njim, budući da je djelovao baš prijateljski.

pater Ike

Htio bih prije svega napomenuti da sam nekada davno izgubio vjerovanje, te se nisam oslanjao ni na kakvu vjeru ili sektu poslije toga. Međutim, riječi p. Ike, njegovo životno iskustvo, put obraćenja, svađe s bratom… bile su mi jako poznate.

Govorio nam je o svom životu kao da se znamo godinama i kao da smo si najbolji prijatelji. To me uvelike iznenadilo. Takve utiske prije nisam imao ni o jednom svećeniku. Iz dana u dan naše duhovne obnove shvaćao sam da se prepoznajem u njegovim riječima. Smatrao sam da nikad nisam uspijevao pronaći put, pravi put koji ću moći slijediti. Uvijek sam vjerovao, a opet kao da nisam vjerovao. Tijekom tjedna, uz svakodnevnu večernju svetu misu i glazbu koja ju je pratila moje se srce pomalo otvaralo. Otvaralo ka vjeri, ka Bogu. Propovijedi su me bile snažno dotakle. Dotakle toliko da sam se jednostavno počeo pitati: “Tko sam to ja?” Baš onako kako je pater znao povikati s oltara. U minutama koje bi nam dao za razmišljanje, po Ikinoj želji naš bend Mir bi svirao pjesmu Divan si. Ne moram ni reći koliko me ona sama po sebi dodirnula. Čak i kada je svirala tri puta za redom. Čak i kada smo se smijali uslijed Ikine molbe “može još jednom?” (i po četvrti put!). Mislio sam da sam izgubio vjeru kad su mi se vrtile kojekakve suicidalne misli u glavi. Čak sam bio uvjeren i da mi Bog govori: “Ne dolazi mi, ne trebam te, ne trebam takve kao ti!” Mislio da je moja vjera promašeni slučaj. S vremenom sam postao nevjernik. U stvari, nisam imao snage vjerovati u bilo što drugo.

Modrave - tamo gdje Bog ljetuje

No uoči ovih Duhova, ponovno je zapuhao Vjetar na drugačiji način. Došao je Božji čovjek, rekao nekoliko divnih riječi, Bog mi je po njemu otvorio srce i sada sam ovdje gdje jesam. Na svome mjestu, no to nisam odmah tada spoznao. Uslijedile su Modrave. Duhovno-rekreacijski kamp kojeg nam je posljednjeg dana duhovne obnove pater predstavio. Pogledavši ga, dobio sam veliku želju doživjeti ga. Otići tamo i provesti tjedan dana s ljudima koji su potpuno otvoreni Bogu. Premda sam djelomično bio i skeptičan i strahovit, ipak sam otišao i naravno – nisam požalio! Ljudi, ma ne više samo ljudi, moji novi prijatelji pružili su mi topao dom kakav mi je uvijek trebao. Dali su mi svoje rame, svoje srce i svoju dušu. Pokazali su mi što znači biti vjernik, kakav je doista čovjek koji vjeruje u današnjem svijetu. „Modro je nebo. Modro je more. Modro je boja maslina“. Ponovno sam ušao u vjeru, stao na noge i krenuo na put.

Tamo gdje počinje život

Dječji oratorij

Dječji oratorij
I ove godine imamo dječji oratorij, pa evo ovom prilikom pozivam sve roditelje da dovedu svoju djecu i upoznaju ih s pravom, istinskom i iskrenom vjerom. Dječji oratorij će trajati po cjelodnevnim programom tri dana, tako da ako netko ne bi stigao na prvi ili možda drugi dan, može na treći. Vidimo se!

Koncert benda Mir

Koncert benda Mir
Kao što sam na početku pisao, bend Mir će imati tradicijski koncert poslije sv. mise. Svi ste pozvani!

I za kraj Oče naš

Ivan Marinković SJ

View Comments
There are currently no comments.