AutoCAD
Ivan Marinković SJ —

3D za svakog – AutoCAD


Autodesk je prvi put dodao ograničene 3D mogučnosti AutoCADu R2.1 davne 1985. godine, a zatim je povremeno predstavljao nove 3D funkcije u sljedećim verzijama. No, tek su u AutoCADu 2007 3D mogućnost zasjale u punom sjaju. Ta se verzija isporučuje s brojnim značajkama namijenjenima stvaranju i prikazivanju modela. AutoCad je već bio dobar program za modeliranje prije AutoCada 2007. Zašto onda više korisnika AutoCada nije koristilo te mogućnosti? Tri su razloga za to:

  • predrasuda da je 3D modeliranje preteško
  • predrasuda da je AutoCad loš program za 3D modeliranje
  • predrasuda da na 3D modeliranje ne vrijedi trošiti vrijeme.

Sada ćemo srušiti te tri predrasude jednu po jednu. Je li teško savladati 3D modeliranje? Nije. Čak i ako nikad niste stvorili nijedan 3D model u AutoCADu, već znate 80% onoga što trebate znati – znate kako stvoriti preciznu 3D geometriju.

Je li AutoCad loš program za modeliranje? Naravno da nije. U nekim slučajevima nije tako dobar kao neki drugi programi i zato je na lošem glasu. On možda nije prvoklasan, ali što ako Inventor, Architectural Desktop, Mechanical Desktop, VIZ, Revit i mnogi drugi programi imaju mogućnosti 3D modeliranja koje AutoCAD nema?

AutoCAD ste platili nekoliko tisuća kuća, pa što ne biste iskoristili sve što ste platili? Usto, AutoCad ima jednu prednost koja nema nijedan drugo program – poznajete ga.

Vrijedi li trošiti vrijeme na 3D modeliranje? Apsolutno. Ako savladate  osnove (koje nisu pretjerano zahtjevne), možete relativno brzo stvoriti korisne 3D modele. Kada stvorite model, s njima možete učiniti razne stvari: riješiti probleme u dizajnu, pokazati kupcima, rasporediti poglede za iscrtavanje, izvesti ih za upotrebu u nekom drugom programu, kontrolirati proces CNC proizvodnje i drugo.

Novi AutoCAD 2012 ima puno više funkcija koje su vrlo lako prilagodljive, vrlo se lako može naviknuti na novo sučelje i lako je za korištenje. Ja osobno koristim AutoCad 2006 samo za crtanje, ali za 3D modeliranje koristim AutoCAD 2012 jer je puno ljepši, pregledniji i ima puno više dodatnih funkcija koje su mi potrebne.

Ivan Marinković SJ

View Comments
There are currently no comments.